Natūralios ir ekologiškos kosmetikos ABC

Šiandien ekologiškumo ir tvarumo idėjos sparčiai plinta pasaulyje. Ne išimtis ir grožio bei kosmetikos industrija. Pagal dabartinę sampratą ekologiškos kosmetikos ingredientai turi būti natūralūs, taip pat didelis dėmesys skiriamas tvariam gamybos būdui bei tinkamai produkto pakuotei. Detaliai apžvelkime minėtus aspektus – tai padės moterims atskirti iš tiesų ekologišką kosmetiką ir nepasiklysti ją renkantis.


Kokia turi būti ekologiška kosmetika?
Kosmetikos priemonė sertifikuojama kaip ekologiška ir jai suteikiamas atitinkamas ženklinimas, tik tuomet, kai ji atitinka griežtus reikalavimus, taikomus visuose gamybos etapuose – pradedant žaliavomis, baigiant pakavimu.
Suprantama, kad ekologiškos kosmetikos sudedamosios dalys turi būti augalinės ir natūralios medžiagos. Tačiau svarbiausias ekologiškos kosmetikos kriterijus – ekologiški ingredientai turi sudaryti ne mažiau kaip 95% produkto sudėties.
Ekologiškoje kosmetikoje naudojami augalai turi būti išauginti ekologiškai švariose vietose, laukinėje gamtoje arba plantacijose. Šiems augalams apdoroti nenaudojamos cheminės medžiagos, taip pat draudžiami genetiškai modifikuoti augalai. Natūraliose grožio priemonėse nerasite ir gyvūninės kilmės produktų. Tokia kosmetika neturi būti bandoma su gyvūnais.


Natūralūs produktai – alternatyva sintetiniams komponentams
Nemažai kosmetikos sudedamųjų dalių yra atsakingos už produkto stabilumą – tai įvairūs emulsikliai, konservantai, antioksidantai, kvapikliai. Turbūt dažnam iškyla klausimas – kaip gi natūralūs ingredientai pakeičia įprastoje kosmetikoje naudojamas chemines medžiagas? Šiuos sintetinius priedus ekologiškoje kosmetikoje keičia natūralios medžiagos iš gamtos.
Įprastose kosmetikos priemonėse drėkinamieji ingredientai yra naftos produktai – vazelinas, mineralinė alyva bei parafinas. Natūralios kosmetikos gamintojai sintetiką pakeičia augaliniais aliejais, pavyzdžiui, kakavos ir taukmedžių arba didelės molekulinės masės augalų polisacharidais ir baltymais, pieno bei amino rūgštimis. Tuo tarpu, makadamijų, simondsijų (jojoba), avokadų, alyvuogių, palmių, sezamų, mango, migdolų aliejai naudojami vietoje silikoninių aliejų, tam, kad minkštintų odą ir apsaugotų nuo drėgmės išgaravimo.
Ekologiškoje kosmetikoje nerasite ir sintetinės kilmės dažiklių, kvapnių medžiagų bei konservantų. Vitaminas E ir C – dažniausiai naudojami ingredientai, užkertantys kelią natūralaus produkto gedimui ir oksidacijai.


Nepirkite aklai – skaitykite aprašus
Pirkėjo natūralių produktų pasirinkimas turėtų prasidėti ne prie lentynos parduotuvėje, o gerokai anksčiau – nuo sudedamųjų ingredientų analizės. Natūralia kosmetika besivadinančios priemonės pagrindas turėtų būti tik kelių rūšių medžiagos: vanduo, natūralūs mineralai, fiziniais ar cheminiais metodais gauti augaliniai komponentai, bei kitos įprastos ingredientų grupės.
Lengviausias būdas vartotojui atpažinti natūralų ir ekologišką produktą – ant pakuotės esantis sertifikavimo organizacijos ar sertifikato logotipas. Sertifikatų yra nemažai , Organic farming Europe sertifikatas, Ecocert Cosmos Organic sertifikatas, Fair For Life standartas, bei NaTrue sertifikatas.

Pastarasis „NaTrue“ sertifikatas užtikrina, kad produktas sukurtas naudojant aplinką tausojančius procesus, pagamintas iš gamtinių ir ekologiškų ingredientų, be naftos ir GMO produktų ( International Natural and Organic Cosmetics association www.natrue.org ).

Į Lietuvą „NaTrue“ kokybės sertifikatu pažymėta kosmetika atkeliauja iš įvairių žemynų ir šalių. Taip pat ir iš savo augmenijos panaudojimo kūno priežiūrai garsėjančios Šri Lankos salos. Tai gamintojo „Nature‘s Secrets“ kosmetika, kuri yra pripažinta ekologiškiausia Šri Lankoje. Šis augalinės kosmetikos gamintojas savo produkcijos gamyboje naudoja tik saloje kruopščiai prižiūrėtus ingredientus iš ekologiškų Šri Lankos ūkių ir savo privačios augalų plantacijos. Kompanija yra įsteigusi augalų tyrimų centrą, kuriame atliekami modernūs tyrimai ir išgaunamos vertingos vietinių augalų, kurie dar nuo seno naudojami Ajurvedos praktikoje, savybės.


Vieno visiems tinkamo produkto nėra
Ekspertai pažymi, kad nėra nei vieno produkto, kuris tiktų absoliučiai visiems. Net ir visiškai natūrali kosmetika gali sukelti alergiją. Eteriniai aliejai, bičių produktai ar gėlių ekstraktai gali sukelti laikiną odos sudirgimą.
Kosmetologai ir dermatologai sutaria dėl vienos nuomonės – alerginė reakcija gali kilti bet kuriam natūralios, ekologiškos ir kitos, įprastos sudėties, kosmetikos komponentui. Alergiją gali sukelti tiek vienas ingredientas, tiek produkte esančių medžiagų mišinys. Todėl taisyklė būtų viena – prieš pirkdami, atidžiai išstudijuokite produktą, kurį ketinate pirkti. Nusipirkę patikrinkite produktą šiek tiek užtepdami ant nedidelio odos ploto dilbio srity. Jei per kelias valandas oda nesudirgo – galite produktą naudoti.

Pirkinių krepšelis